Hoi, ik ben Thobien

Ik help mensen met ernstig meervoudige beperkingen (EMB) of Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) met de Connecting Touch Therapy ritmische massages en inwrijvingen zich meer te ontspannen. Hierdoor neemt hun kwaliteit van leven toe. Ik geloof dat door de veranderingen in de zorg en onze maatschappij de verzorgingsmomenten steeds vluchtiger worden. Er is minder aandacht voor de ander. Hierdoor gaat letterlijk een essentieel stuk contact verloren. 

Maar ik wil jou trainen om de Connecting Touch Therapy massages te leren geven, zodat er in Nederland nog veel meer mensen zijn die mensen met een lichamelijke en geestelijke beperking kunnen helpen zich te ontspannen voor meer lichaamsbeleving. De kwaliteit van leven neemt hierdoor voor hen toe.

©Copyrights 2017: Yvonne Houben

Sinds begin jaren 80 heb ik als verpleegkundige in verschillende gezondheidszorgsectoren gewerkt waarvan de laatste 9 jaar in de gehandicaptenzorg. Hier heb ik ervaren hoe ongelooflijk waardevol het is als mensen een voet-, hand-, hoofd- of lichaamsmassage kregen. Het contact wat op dat moment kan ontstaan heeft grote waarde voor mensen met een lichamelijke en verstandelijke beperking of NAH. Maar ook als zorgverlener werd ik regelmatig geraakt door de ander. 

 

“Maar waarom vind ik deze massage zo belangrijk?”

 

  • Door bezuinigingen in de zorg zijn de lichamelijke contact momenten vluchtig.
  • Aanraken en lichaamscontact is een van de eerste levensbehoeften.
  • Mensen die beperkingen hebben kunnen het gevoel krijgen er niet bij te horen.
  • Iedereen heeft het recht op en behoefte om met aandacht benaderd te worden.
  • Iemand die niet in staat is om zelf te bewegen, heeft vaak koude handen, voeten en/of huid.
  • Massage stimuleert de doorbloeding en zorgt voor een lichaam wat zich welbehagen voelt.

Waar mijn hart helemaal warm en blij van wordt is:

De onverwachte lach die ik tijdens een massage krijg.

Ontspanning bij spasmen.

Ontspanning bij onrust momenten.

Bijna in slaap vallen tijdens een massage.

Van ouders hoor dat hun kind sinds 18 jaar een nacht heeft door geslapen.

Minder last van obstipatie hebben.

De onverwachte reacties zoals ‘samen zingen’.

Ouders vertellen zo blij te zijn dat hun kind tijd voor zichzelf heeft.

Ouders vertellen dat zij blij zijn dat zij hun kind iets kunnen geven wat alleen voor haar/hem is.

Mijn hand pakken en vast blijven houden als ik klaar ben met de massage.

De tevreden geluidjes die ik te horen krijg.

Een (emotionele) reactie krijg als ik over mijn gewone dagelijkse dingen vertel.

Ja, dit is wat ik ons kind ook wil geven.

Ja, dit is wat ik ook wil leren geven.