Workshop Complementaire aromazorg en handmassage in de gehandicaptenzorg

Maak elkaars dag bijzonder!

Verdubbel de connectie met mensen met een

lichamelijke en verstandelijke beperking.

Vrijdag 16 november 2018

Workshop Complementaire aromazorg en

Connecting Touch handmassage in de gehandicaptenzorg

Tijd: 9.30 tot 16.30 uur

Locatie: Centrum van Alphen

Prinses Marijkestraat 20

2404 BC Alphen a/d Rijn

Voor wie is deze workshop?

Deze workshop is speciaal bedoeld voor ouders, verzorgers en groepsbegeleiders. Wanneer je twijfelt of je geschikt bent of interesse hebt, neem dan contact met mij op via hallo@thobien.nl

Ik vond het heel erg leerzaam. Theorie en praktijk was goed in balans. Ik dacht eerst dat het veel theorie zou zijn. Je hebt deze informatie wel nodig om te weten wat je doet. Het was heel prettig dat er veel praktijkvoorbeelden werden gegeven. Het lijkt mij leuk om dit met ons team op te pakken. Ik vond het ook gezellig en je bent heel relaxed in het vertellen en voordoen.

Marjanne

Groepsbegeleider Logeerhuis, Gemiva

Ik heb honger naar meer. Het was interessant, leerzaam, duidelijk, informatief. Blijf vooral zo rustig, duidelijk en open in wat je doet en wilt bereiken. Je hebt een hele fijne manier van uitleggen en het was daarbij nog erg gezellig. Ik raad de cursus zeker aan om te volgen.

Lisette

Groepsbegeleider Woonhuis, Gemiva

Prettige combinatie van praktijk en theorie. Alles werd duidelijk voorgedaan en daarna konden we de  massages zelf op elkaar oefenen. Het was prettig dat Thobien veel vanuit haar eigen ervaring dingen vertelde. Waar we op moeten letten zoals toestemming vragen aan o.a. ouders

Julia

Groepsbegeleider Logeerhuis, Gemiva

Geuren spelen een niet te onderschatten rol voor het psychisch en fysisch welbevinden van zowel zorgvrager als zorgverlener: een nare geur heeft een negatieve invloed op ons dagelijks functioneren; een aangename geur daarentegen maakt ons blij, maakt ons opgewekter of kan juist helpen bij het inslapen.

Zorginstellingen beginnen steeds meer aandacht te schenken aan het bestrijden van onaangename geurtjes via het verdampen van essentiële oliën (in aankomsthallen of in gangen via airconditioning).

Complementaire Aromazorg gaat echter verder:

 • het impliceert bovendien dat de nadruk ligt op het creëren van een ‘gunstig klimaat’ waarin de patiënt, cliënt of bewoner centraal staat. Niet alle geurtjes worden immers op dezelfde wijze ervaren door verschillende personen. Velen worden rustig van lavendelgeur maar bij sommige personen veroorzaakt het juist het tegenovergestelde effect.
 • Patiëntgerichtheid vormt de kern van complementaire aromazorg: het veronderstelt het integreren van aroma’s in het individueel zorgplan van de zorgvrager (via baden, kompres, massage)– en gaat dus veel verder dan het massaal verdampen van geuren in aankomsthallen.
 • Complementaire zorg vult de reguliere zorg aan met extra zorg- en verwenmomenten, zoals een kompres, een zachte geurige hand- of voetmassage massage, het verdampen van geschikte geuren, het geven van een voetbad.

Connecting Touch handmassage

Iedereen heeft behoefte aan contact, aanraking en wil zich verbinden met anderen. Dit geldt ook voor mensen met lichamelijke en verstandelijke beperkingen. Dit vraagt ook regelmatig om een specifieke benadering.

Een Connecting Touch handmassage is een rustige, ritmische en veilige vorm van aanraken en masseren. Volledig afgestemd op de ander. Een moment van bewuste aandacht en verbinding. Is eenvoudig en op ieder moment van de dag toe te passen. Ik vertel je uitgebreid over mijn ervaringen. Waar ben ik tegen aan gelopen, wat heb ik gedaan, wat zijn de reacties en effecten.

In deze workshop worden direct toepasbare handvatten aangereikt die relatief eenvoudig kunnen worden geïmplementeerd.

Tijdens deze workshop laat ik je kennis maken met:

 • hoe aromatherapie werkt.
 • wat er in het lichaam gebeurt als het in aanraking komt met de geur van de verschillende aromatische oliën. (en dat is echt een prachtig proces)
 • maak je een eigen flesje luchtzuiverende olie of massageolie.
 • de kracht van aanraken en aanraaktherapie.
 • het geven van een ritmische handmassage.

Jij krijgt van mij:

 • een reader waarin je alle informatie thuis rustig kunt nalezen.
 • een zelf gemaakt flesje luchtzuiverende – of massageolie.
 • een inlogcode van de handmassage die je thuis rustig op video kunt nakijken.

Ik vind het belangrijk welk gevoel jij de ander kan geven

Tijdens de workshop Complementaire aromazorg en het leren geven van een Connecting Touch handmassage ervaar jij wat dit met jou doet. Ik geloof in de kracht door het eerst zelf te ervaren en jij je bewust wordt wat je een ander gaat geven. Ik weet ook hoe frustrerend het kan zijn als je het gevoel hebt dat je de ander niet een beetje extra aandacht kan geven. Stress situaties jou de baas zijn in plaats van dat jij de baas bent over jezelf en de situatie. Ik heb het zelf allemaal ervaren in de jaren dat ik als verpleegkundige heb gewerkt. En… ik kan je zeggen, ik vond dat knap lastig. De afgelopen jaren heb ik hier voor mijzelf aan gewerkt en heb geleerd hoe ik hiermee om kon gaan. En wat heeft mij dit veel opgeleverd. Ik leer jou dit graag tijdens deze cursus omdat ik ervaren heb hoe ongelooflijk belangrijk het is dat jij de ander het gevoel kan geven van:

 

 • Gezien en erkent te worden. Want zeg nou zelf… Dat willen we toch allemaal?
 • Er echt tijd voor hen wordt genomen, ondanks de druk die je voelt als verzorger. Ik ga je leren hoe jij hier mee kan omgaan ondanks de tijdsdruk die jij ervaart.
 • Jij de signalen ziet die zij geven zoals een lach, een geluid, een gebaar. Dat deze signalen niet door alle drukte en hectiek gemist worden.

Wat is Connecting Touch Therapy?

Connecting Touch Therapy zijn verschillende ritmische massages en inwrijvingen die afgeleid zijn van de Shantala massage, voetreflexmassage en antroposofische voet- en handinwrijvingen. De laatste 6 jaar heb ik mijn eigen methode ontwikkeld door deze verschillende massages met elkaar samen te voegen. Ik geloof en heb ervaren dat het lichaam ondersteund kan worden door gebruik te maken van natuurlijke middelen die in combinatie met de medicatie gebruikt kunnen worden. Tijdens de massage wordt er gebruik gemaakt van 100% biologische essentiële oliën. De kracht van deze oliën wordt vaak onderschat maar hebben een zeer heilzame werking en ondersteunen het lichaam op natuurlijke wijze.

Welke vragen kan ik nog voor je beantwoorden?

Wat is het adres?

Centrum van Alphen , Prinses Marijkestraat 20, 2404 BC Alphen a/d Rijn. Kom je met de auto of het openbaar vervoer?  Parkeren in de buurt is gratis. Het is makkelijk met het openbaar vervoer te bereiken. Kijk voor de meest recente informatie op de contactpagina van het Centrum van Alphen.

Geef je de workshop ook op locatie van de zorginstelling?

Ja, dit is geen probleem, mits er een geschikte ruimte is. Neem gerust hierover contact met mij op. Dit kan via hallo@thobien.nl

Het is zo druk op het werk, hoe kan ik dit er nog bij doen?

Je bent inderdaad wel een klein beetje extra tijd kwijt om iemand te masseren. Dit varieert tussen de 5 en 10 minuten en hangt helemaal af op welk moment jij de Connecting Touch handmassage gaat geven. In de praktijk levert het geven van een kortdurende massage ook veel meer op dan je van te voren had kunnen bedenken. De massages en inwrijvingen kun je op verschillende momenten geven.  Dit komt tijdens deze workshop uitgebreid aan bod.

Is het geven van massages aan mensen met beperkingen wel veilig?

Het geven van een Connecting Touch handmassage is altijd veilig om te geven. Tijdens de workshop leer jij precies wanneer je wel of geen massages mag geven.

Is het gebruik van essentiële oliën aan mensen met beperkingen wel veilig?

De essentiële oliën die je tijdens deze dag leert zijn speciaal samengesteld voor mensen met een lichamelijke en verstandelijke beperking. Je kunt de essentiële oliën met therapeutische werking gebruiken bij o.a spijsverteringsproblemen, buik- en spierkrampen, spasmen, angsten, slecht slapen, onrustig gedrag, slechte concentratie. Heb je hier later nog vragen over? Ik adviseer je graag. Neem gerust contact met mij op via hallo@thobien.nl

Ik ben een ouder, maar zie alleen recensies van groepsleiders van logeerhuis of woonhuis.

Dat klopt. Tijdens de cursus kwam naar voren dat er ook ouders geïnteresseerd waren in de cursus. De massages kunnen ook goed thuis gegeven worden. Tijdens de cursus staan we uitgebreid stil hoe je dit kunt doen, op wat voor momenten en met welke olie je kunt werken.

Kun je bij jou ook een starterspakket massageolie, etherische olie en andere materialen kopen?

Ja, dat kan zeker. Tijdens de workshop maak je in ieder geval 1 flesje luchtzuiverende of massageolie die je mee kunt nemen naar huis. Ik werk alleen met biologische oliën van verschillende merken zoals: De Lichterde, Dr. Heberer bad- en massageoliën, Weleda, Chi en enkele oliën van Doterra.

Daarnaast kun je verschillende massage- en etherische oliën en aromadiffusers kopen.

Workshop Complementaire aromazorg en Connecting Touch handmassage in de gehandicaptenzorg

Tijd:           9.30 uur tot +/- 16.30 uur
Locatie:      Centrum van Alphen
                   Pr. Marijkestraat 20
                   Alphen a/d Rijn
Prijs:          € 75,00
Max. aantal deelnemers: 12

Zie ik jou op vrijdag 16 november?

Vul het contact formulier in met de vermelding dat je mee wilt doen aan de workshop op 16 november.